REFERENDUM: Zatiaľ prebieha bez problémov, všetky miestnosti sa otvorili načas

18.09.2010 Celý región

Bratislava 18. septembra (TASR) - Siedme referendum v histórii Slovenska sa začalo bez problémov. Ako uviedla riaditeľka odboru volieb a referenda na Ministerstve vnútra SR Lívia Škultétyová, všetkých 5060 miestností na ...
Obce a mestá tak nevyužili možnosť otvoriť ich skôr, ako to bolo napríklad pri parlamentných či prezidentských voľbách.

V zozname voličov je v súčasnosti zapísaných 4.357.506 ľudí. Ako upozornila Škultétyová, toto číslo nie je definitívne. Záväzné číslo pre určenie platnosti referenda bude až to zo zápisnice Ústrednej komisie pre referendum v SR. Výsledky budú platné iba v prípade, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov hlasovania.

Na priebeh všeľudového hlasovania bude po celý deň dohliadať Ústredná komisia pre referendum v SR, ktorá má pre tento plebiscit iba štyroch členov. Možnosť delegovať do nej svojich kandidátov totiž využili iba dve parlamentné strany, KDH a Smer-SD. Zo zákona sú tiež v komisii šéf rezortu vnútra a predsedníčka Štatistického úradu SR.

Úlohou členov komisie je dozerať na dodržiavanie zákona pri príprave a konaní referenda, rozhodovať o sťažnostiach na postup obvodných komisií a zisťovať výsledky hlasovania. Ďalšou je odovzdať zápisnicu o výsledku hlasovania Národnej rade SR, čo by malo byť v nedeľu (19.9. ) poobede. Komisia sa o dnes o 08.00 h zišla na svojom prvom zasadnutí. Prijme tu informácie o pripravenosti miestností, štatistov a polície. Podľa Škultétyovej následne jej členovia pôjdu skontrolovať priebeh plebiscitu do terénu.

V referende, ktoré iniciovala SaS, sa občania budú môcť vyjadriť napríklad k zrušeniu koncesionárskych poplatkov či k obmedzeniu poslaneckej imunity. Okrem už spomínaných otázok budú môcť občania vyjadriť svoj názor tiež k zníženiu počtu poslancov na 100 či k stanoveniu maximálnej ceny vládnych limuzín. Piata otázka sa týka uzákonenia volieb cez internet a na základe poslednej, šiestej, by sa osoby poverené výkonom verejnej moci vyňali z práva na odpoveď, ktoré zaručuje tlačový zákon.
 

Vyberte región